recyclebaar-glasbak

Veel gestelde vragen

 • Waarom glazen verpakkingen scheiden?

  Glas is eindeloos, zeggen wij altijd: je kunt het blijven recyclen. Het glas houdt zijn kwaliteit. Van 1000 kilo gebruikt verpakkingsglas maken we 1000 kilo nieuw glas. Als we nieuwe grondstoffen (zand, soda, kalk) moeten gebruiken, levert 1000 kilo grondstoffen slechts 800 kilo glas op, en bovendien moeten we dan veel meer energie verbruiken om nieuw glas te maken. Dus daarom zeggen wij:

  GLAS_IN_HET_BAKKIE

 • Schoonspoelen of niet?

  Niet nodig. Als er nog wat restjes inzitten (schraap-leeg noemen we dat) is dat geen bezwaar. Een volle fles of pot graag even leegmaken in de restafvalbak of gft-container (etensresten).

 • Waarom zijn dekseltjes, doppen, etiketten en kurken geen bezwaar meer?

  De recyclers hebben de afgelopen decennia niet stil gezeten maar geïnvesteerd in steeds modernere sorteertechnieken om vervuiling uit het glas te halen. Deksels, doppen, etiketten en kurken kunnen makkelijk tussen het glas uit gehaald worden. Vindt u het vies om potjes of flessen met nog een restje naar de glasbak te brengen? Laat dan de dop of deksel erop. Wilt u meer weten over hoe het recycleproces werkt? Kijk dan hier.

 • Wat hoort wel en wat hoort niet in de glasbak?

  Het is eigenlijk heel eenvoudig: als het glas is en er was drank, voedsel of cosmetica in verpakt, dan hoort het in de glasbak. Uitgebreide informatie vindt u in de wel/niet lijst.

 • Waarom geen vuurvast glas in de glasbak?

  De scherven van hittebestendig (vuurvast) glas zoals ovenschalen, theeglazen, e.d. smelten niet bij de temperatuur die gebruikelijk is bij de productie van glazen verpakkingen. De stukjes die niet smelten veroorzaken fouten in het nieuwe glas en maken het onbruikbaar. Hittebestendig glas hoort bij het restafval of kan naar de milieustraat worden gebracht. Twijfel of het vuurvast glas is? Deponeer het dan niet in de glasbak maar bij het restafval!

 • Waarom geen stenen kruiken en servies in de glasbak?

  Net als vuurvast glas, zorgen stenen kruiken en servies voor fouten bij de productie van nieuwe verpakkingen. Deponeer daarom lege kruiken en servies bij het restafval.

 • Waarom geen spiegels en ander vlakglas in de glasbak?

  Spiegels en het meeste vlakglas is bewerkt om het reflecterend of sterker te maken. Dat soort glas verstoort de productie van nieuw verpakkingsglas, net als vuurvast glas en stenen kruiken en servies. Het hoort daarom bij het restafval.

 • Waarom alleen lege medicijnflesjes?

  Medicijnen kunnen KCA of wel Klein Chemisch Afval zijn. Dit mag niet in het restafval of in de glasbak. U ziet dit aan het speciale teken op de verpakking:

  kca

  Breng flesjes en potjes waar nog medicijnen in zitten naar uw apotheker of naar de milieustraat. Lege medicijnflesjes zijn welkom in de glasbak.

 • Waarom is op kleur scheiden goed?

  Wit glas is schaarser dan bont (gekleurd) glas. Bovendien kun je van wit glas wel bont glas maken, maar van bont glas geen wit glas. Ongeveer 60% van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50% van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.

 • Hoe houden de inzamelwagens het glas op kleur gescheiden?

  Glasbakken met een aparte inwerpopening voor wit en voor bont, hebben ook twee aparte compartimenten. De laadbakken (containers) van de inzamelvoertuigen hebben dat ook. De glasbak kan precies op die scheiding van de laadbak geplaatst worden. De kleppen van de glasbak compartimenten worden apart  geopend en zo blijft het glas op kleur gescheiden.

  Kleurscheiding van het glas in de vrachtwagen, foto 1 Kleurscheiding van het glas in de vrachtwagen, foto 2

 • Wat wordt van het gerecyclede glas gemaakt?

  Heel eenvoudig: nieuw verpakkingsglas. Glas kan eindeloos hergebruikt worden zonder dat het kwaliteit verliest. Door het oude glas dezelfde bestemming te geven, kunnen we met een minimum aan toevoegingen weer nieuw verpakkingsglas maken.

 • Waar worden de glazen verpakkingen verwerkt?

  Grotendeels bij Nederlandse glasrecyclers. Kleinere hoeveelheden gaan ook wel naar België en Duitsland. Een overzicht van het recycleproces vindt u hier.

 • Hoe doet Nederland het op het gebied van gescheiden inzamelen van glazen verpakkingen?

  Nederland doet het Europees gezien goed: samen zamelen we 350 miljoen kilo in, dat is bijna 22 kilo per persoon. Toch zit er ook nog steeds ruim 100 miljoen kilo glas in het restafval. Dat is jammer, want dit glas wordt verbrand in plaats van dat het opnieuw gebruikt wordt. Het kan dus nog beter. Landen die ons voor blijven zijn België, Luxemburg,  Zwitserland en de Scandinavische landen.